2024.07.02.

Jól teljesít a napelem a pécsi INTERSPAR hipermarketben

Éves szinten mintegy egyhavi energiamegtakarítást jelent a pécsi INTERSPAR hipermarket vonatkozásában mintegy 80 millió forintos beruházással kiépített napelemrendszer.

„A SPAR számára rendkívül fontos a környezeti fenntarthatóság kérdése, azon belül is jelentős energiafogyasztóként kiemelt célunk a lehető leghatékonyabb energiafelhasználás elérése. Ennek legjelentősebb részét, több mint 60 százalékát az üzletek, a logisztikai központok, az élelmiszer-termelő üzemek és az irodák villamosenergia-fogyasztása adja. Az energiahatékonysági beruházásoknak köszönhetően 2023-ban a vállalatunk teljes energiafogyasztása több mint 5,5%-kal csökkent az azt megelőző évhez képest. Az elmúlt évben pedig már egy-egy szegedi, dorogi, pécsi, és gödi áruházunk működését támogatta kiépített napelemrendszer” - ismertette Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A SPAR Magyarország éves megújuló villamosenergia-termelése 2023-ban 779 GJ (216 419 kWh) volt, amely az egyes áruházaknál telepített napelemes rendszerek termeléséből származott. Ez a mennyiség nagyjából 70 átlagos családi ház teljes áramfogyasztásának felel meg. A vállalat minden beruházás esetében megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy alkalmazható-e hatékonyan napelemes rendszer, amely segíti az adott egység villamosenergia igényének kiszolgálását.

A pilot projektként a pécsi INTERSPAR hipermarketben megvalósított 80 millió forintos beruházás részeként napelemes rendszer és akkumulátoros tároló került beépítésre okosszabályozással, amivel csökkenteni lehet a villamos hálózatból egyidőben felvett teljesítményt. A megoldással az elraktározott áramot fel tudják használni akkor, amikor fogyasztási csúcs érzékelhető. A rendszer alkalmazása több előnnyel is bír: egyrészt, az épületnek elegendő a kisebb betáplálás, másrészt a lekötött teljesítmény havi díja is megtakarításként jelentkezik. Az elmúlt csaknem két esztendő tapasztalatai alapján a csúcshónapok júliusra estek, a legkisebb termelést pedig januárban produkálta a rendszer. A tényleges termelési és fogyasztási adatok összevetéséből kiderült: a hipermarket a 12 havi energiafelhasználásából 1 hónapnyit spórol a kiépített rendszerrel.